Termelői élelmiszerek - kézműves termékek

Microker - Ingyenes térképes termelő kereső!

Microker - Ingyenes térképes termelő kereső!

Hol találjuk meg a termelőket, ha bezártak a termelői piacok?

2020. március 19. - microker

Sajnos a kialakult helyzet miatt az összes tavaszi kézműves vásár elmarad, ezért a kistermelők és kézművesek nem tudják értékesíteni a portékájukat, miközben a boltok polcai sok helyen kiürültek és óriási mértékben megnőtt a kereslet a helyi, termelői áruk iránt. A megnövekedett igényt jelzi, hogy az utóbbi napokban több százan regisztráltak a Microker térképes termelő kereső oldalán, tucatjával érkeznek a megkeresések az ügyben, hogy hol lehet beszerezni termelői élelmiszert. 

A Microker ingyenesen használható térképes termelő kereső oldala (itt: www.microker.hu) most nagy segítséget nyújt a termelők és vásárlók összekapcsolásában. Sok termelő, kellő mennyiségű megrendelés esetén ingyenes házhoz szállítást biztosít, ha pedig a termék típusa lehetőséget ad rá, akkor csomagküldővel juttatja el a megrendelt árut a vásárlókhoz. 

Az oldalon lehetőség van beállítani a tartózkodási helytől számított távolságot, lehet termékekre és termelőkre is keresni. A találatok térképen jelennek meg, így gyorsan kiderül, hogy a keresett termék hol található meg legközelebb. A termelők profilt hozhatnak létre, ahol bemutathatják a gazdaságot, feltölthetik a termékeiket, azok fotóit, árát és leírását.

Immár 536 termelő kínálatából lehet válogatni az oldalon, ahol bárki ingyen hirdetheti saját előállítású portékáját és ez naponta tucatnyi új termelő kínálatával bővül! 

Ez egy webshop?

Nem webshop, a vásárlók a megadott elérhetőségeken tudják felvenni közvetlenül a termelővel a kapcsolatot!

Mi a teendőm, ha termelőként szeretnék megjelenni az oldalon?

Termelőknek, háztáji felesleget értékesítőknek annyi a teendő, hogy:

- Regisztrálnak
- Bejelentkezés után a nevükre kattintva a felugró menüből kiválasztják a "Termelői adatlap létrehozása" sort és        kitöltik az adatokat.
- Az oldal alján lévő "Mentés" gombbal elmentik.
- A Termelői adatlap mentése után ugyanitt, az adatlap alsó részén, megjelenik a "Termékek" szekció és a       "Szerkesztés" gombbal lehet termékeket rögzíteni, árral, fotóval, leírással. 

Reméljük a most kialakult helyzetben segíteni tudunk a termelőknek abban, hogy kapcsolatban tudjanak maradni a vásárlókkal, ezáltal hozzájárulunk ahhoz, hogy mérséklődjön a bevétel kiesésük.

Lengyel Éva baromfik


Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz, ahol már több mint 6000 tag (termelők és vásárlók) szervezi napi szinten a portékák adás-vételét.  A Microker - Vásároljunk Közvetlenül Termelőktől! csoport linkjét megtaláljátok a térképes oldalunk kezdő oldalán.
A térképes oldalra ezen a linken tudtok regisztrálni: www.microker.hu 

yeq8uKPpb4LPdPXuvRLy53GPwQQMDZ

dixRqzS3HkxZCB69oAmRotBWZczNIH

76961418 597512247721739 1236693248282460160 n

FDZliPUqXkPE93RzuliQSk3QqXuMPJ.png

Lehet 200.000 tojást keltetni modern berendezések és áram nélkül?

A választ Egyiptom homokdűnéi között találhatjuk, ahol még napjainkban is találunk olyan keltetőket, ahol ősi tradíciókon alapuló módszerekkel zajlik a keltetés. Ezekben a keltetőkben az sem megy ritkaságszámba, hogy 80%-nál is magasabb kelési aránnyal kelnek ki a csibék. Maguk a keltetők agyag házakban vagy barlangokban kerültek kialakításra.
Tévednek, akik úgy gondolják, hogy a tojások mesterséges keltetése a XX. század találmánya. Az ókori Egyiptomban már a fáraók idején összegyűjtötték a termékeny tojásokat és barlangokban, agyagházakban kialakított keltetőkben keltették ki őket.
A keltetőt rendszerint egy idősebb férfi irányította, aki tudta, hogyan kell irányítani az ott zajló folyamatokat, a keltetés tudománya pedig apáról fiúra szállt. Generációk adták át egymásnak a technikát egészen napjainkig.
Egyiptomban még ma is találhatunk ilyen tradicionális keltetőket. Az egyik Fayumban található, ami az egyiptomi baromfitenyésztés ősi központja. A Fayumi tyúk fajta híres magas tojáshozamáról, szárazságtűrő és hőálló képességéről.

A Fayumi tenyésztőktől származó tojásokat összegyűjtötték és speciálisan kialakított barlangokban vagy agyagházakban keltették ki. A melegítést tűz, természetes napsugárzás vagy olajlámpák begyújtásával szabályozták. A szellőzést természetes úton oldották meg, az ajtó, függöny és kémény segítségével, amely az egyes keltetőcellák tetején helyezkedett el.
Fayumban a Badowi család napjainkban is ilyen ókori keltetőhelyet működtet. Ma is a nemzedékeken át öröklődő technológiát alkalmazzák a tojások keltetésére. Mint az ókori keltetők többségében, ennek is van egy központi folyosója, mindkét oldalán öt cellával. Minden cellának két szintje van és mindegyikben 10 000 tojást tudnak elhelyezni. A szinteket aknák kötik össze. A központi folyosóról mindkét szint elérhető. A nyílásokon át a cellákba lépve helyezik el a tojásokat, forgatják őket, illetve szedik ki a kikelt csibéket. A hőmérsékletet és a szellőzést is itt szabályozzák.

A keltető kapacitása 200000 tojás. A család minden héten 40 000 tojást rak be a keltetőbe és több mint 32 000 csibét árusít. E csibék többségét közvetlenül a Fayum közelében lévő gazdálkodóknak adják el, míg a fennmaradó csibék egy közvetítő révén Egyiptom távolabbi termelőihez kerülnek . A termékeny tojásokat Fayumi tenyésztő üzemekből vásárolják. A 4. napon minden tojást lámpáznak. Hagyományosan ezt a napfény segítségével hajtják végre, amely a keltető cellába jut a tetején lévő kis lyukon keresztül. Ha nincs napfény, egy kis dobozt használnak lámpával. A terméketlen tojások száma általában nem haladja meg a 10% -ot.

A keltetés során a tojásokat naponta néhányszor kézzel átforgatják, hőmérsékletüket pedig a szemhéjra helyezve ellenőrzik. A keltetőmester ez alapján már el tudja dönteni, hogy a tojások hőmérséklete megfelelő, vagy sem. Ha túl magas, akkor a szellőztetést növeli a cellában, ha túl alacsony, akkor pedig olajlámpások segítségével növeli a hőmérsékletet.A páratartalom ellenőrzése szintén tapasztalat kérdése. A sivatagban magas páratartalom meglehetősen ritkán fordul elő, az alacsony páratartalom gyakoribb. Szükség esetén a tojásokat vízzel permetezik, de gyakoribb, hogy nedves ruhát lógatnak a központi folyosóra.
A Badowi család már több generáció óta működteti a 200000 darabos keltetőt. A kelési arány megfelel a magas elvárásoknak: nyáron több mint 70%, télen pedig több mint 80%.

 

 

 

Források: 

 

https://www.poultryworld.net/…/Egyptians-hatch-eggs-the-tr…/

 

http://www.aviculture-europe.nl/nummers/12e03a08.pdf

 

 

Fotók: Lenny Hogerwerf

 

 

egyptian-egg-hatchery-4

 

image

 

Traverse section and perspective elevation of an Egyptian Egg-ov

 

001 boerderij-image-WP8725I01

 

 

Te mit vásárolnál termelőtől?

NYEREMÉNYJÁTÉK!!!
Elindult a térképes oldalunk üzenőfala, ezért egy játékra invitálunk benneteket. 
Nincs más dolgotok, csak lépjetek be a térképes oldalunk üzenőfalára ezen a linken https://tarsalgo.microker.hu/, regisztráljatok, majd kattintsatok az Új bejegyzés-re és írjátok be, hogy hol és mit vásárolnátok közvetlenül termelőktől! 

A válaszadók között egy 50.000,-Ft-tal feltöltött Media Markt ajándék kártyát fogunk kisorsolni!

A játék ideje: 2019.12.11. - 2019.12.20. éjfél.
Sorsolás: 2019.12.21. 13:00
Játékszabályzat és adatkezelési tájékoztató: https://www.facebook.com/groups/microker/files/ 

uzenofal2.jpg

419 regisztrált termelő és kézműves a Microker térképes oldalán!

Az utóbbi 2 napban 9 új termelő és kézműves regisztrált a Microker térképes oldalára, így immár 419 termelő és kézműves kínálja portékáit az oldalon, és ami nem látszik a térképen, több ezer regisztrált vásárló szeretné, ha még több termelőt találna, lehetőleg a lakóhelye közelében.  
Legújabb termelők és kézművesek: 
1. Borza Márton (Ercsi) Őstermelőként palántákat árul. Főképpen paradicsom, fűszer, gyógynövények és virágok szerepelnek a kínálatában. Közismert,illetve kevésbé ismert, vagy ismeretlen növényekkel is foglalkozik. Ercsiben előre egyeztetett időpontban lehet átvenni a palántákat,de postázást is vállal. Termelői adatlapja: https://microker.hu/profile/5d3b26e8f9bbb4001c25a21f

f83oatsiclhan5im0x78om9hk4jcmf.jpeg

2.NoPara GyógySERtár (Tiszafüred) Kézműves sörök készítésével, illetve szálláshely szolgáltatással foglalkoznak.Termelői adatlap: https://microker.hu/profile/5d3b8655f9bbb4001c25a229

3asxojdbetxrrlw4dytghcnkziwnw6.jpeg

3. Molnár Csaba (Isztimér) Gomba, zöldség, mikrozöldség, fűszernövények rendelhetőek tőle. Termelői adatlap: https://microker.hu/profile/5d3c30b8f9bbb4001c25a22f

4. Somogyfoki Enikő (Úrhida) Háztáji felesleg értékesítése, változó termékkínálattal. Minden zöldség vegyszermentes! Termelői adatlapja: https://microker.hu/profile/5d3c37f0f9bbb4001c25a232

5. Pajor Violetta (Felpéc) Elsősorban könyvvel kapcsolatos kiegészítőket készít az antikváriumos foglalkozása mellett. Könyvjelzőket szalagból, fából, fémből, különféle méretű és technikával fából készült könyvtámaszokat, könyvdobozokat, valamint papírzsebkendőtartókat, szalvétatartókat stb. Díszített naplókat is szívesen készít.
Termelői adatlapja: https://microker.hu/profile/5d3c3904f9bbb4001c25a235

6.Vámos Zsolt - A Csongrád-megyei Ruzsa külterületén található Ökoforradalmi Kökényes Tanyájukon feleségével együtt termelnek zöldségeket és gyümölcsöket a biotermesztés termelési szabályait követve, főképp saját, önnellátó gazdálkodás keretében. Kis tételben paradicsom, főzőtök, padlizsán és francia szárzeller vásárolható jelenleg náluk. Termelői adatlapjuk: https://microker.hu/profile/5d3d7c1ef9bbb4001c25a253

7. Stigár Tamásné (Szigetszentmiklós) 6 éve foglalkozik kézműves termékek készítésével. Fő profiljam a gyertya. Paraffin szobrász. Ajándék tárgyakat, virágtálakat, gyertyatortát, virág- és állatfigurákat, valamint kompoziciókat készít. Termelői adatlapja: https://microker.hu/profile/5d3df110f9bbb4001c25a25e

8. Skáfár Lauráék Vanyarcon, Nógrád megyében kecskesajttal foglalkoznak. Ízviláguk natúr, lilahagymás, fokhagymás és kapros-fokhagymás. Kecskeállományuk 33 kecskéből áll pillanatnyilag, amiben benne vannak anya kecskéik, gödölyék, idei gidák, illetve a törzskönyves alpesi bakjuk. Idén vágtak bele igazán a sajtozásba és a piaci élet világába. Imádják csinálni, ez az életük . Szívesen látnak vendégeket, illetve piacokon is beszélgetnek a szakma fortélyairól. Termelői adatlapjuk: https://microker.hu/profile/5d3ec144f9bbb4001c25a269

9. Oneda Gyömölcs Kisker. (Diósd) - Egzotikus gyümölcsöket termelnek kis mennyiségben. Jelenleg füge kapható náluk igen jó áron, fél kg-os kiszerelésben. Termelői adatlap:https://microker.hu/profile/5d3ff55cf9bbb4001c25a276

9reti0vus9dg1qsywe5iooe8qpujwy.jpeg

Térképes termelő- és kézműves keresőt támogathattok szavazatotokkal!

A Microker térképes termelő- és kézműves kereső alkalmazása (a Magyarországról beadott 44 projekt egyikeként) részt vesz a SozialMarie 2019. díjakért folyó megmérettetésben. Ennek keretében  február 20. 00. órától február 27. 23.59-ig közönség szavazás keretében folyik a küzdelem a közönségdíj elnyeréséért. Kérjük, hogy szánjatok rá pár percet és szavazatotokkal támogassátok a Microkert!
A szavazás menete: 
1. A Microker projekt oldalán kattints az "ERRE A PROJEKTRE SZAVAZOK" -ra
https://www.sozialmarie.org/hu/projects/7726
2. A felugró ablakban regisztrálni kell. 
3. A regisztrációt megerősítő emailben az aktiváló linkre kell kattintani.
4. A Microker projekt oldalán ISMÉT az "ERRE A PROJEKTRE SZAVAZOK"-ra kell kattintani. 
Mindenki csak egyszer szavazhat.
5. A felugró kis ablakban megjelenik egy figyelmeztető szöveg: Biztosan leadja szavazatát erre a projektre? Figyelem, csak egy szavazata van! 
Az "OK"-ra kell kattintani.
A szavazás nyugtázásaként megjelenik a SIKERES SZAVAZÁS felirat.

A közönség díj elnyerése hozzájárulna a Microker népszerűsítéséhez, hogy minél több termelő és vásárló egymásra találjon. Kérjük, hogy a szavazatgyűjtést megosztással is támogassátok!

KÖSZÖNJÜK!

Pannonhalma Provence Levendula

A Microker térképes termelő- és kézműves keresőjével akár hétvégi kikapcsolódásra is rátalálhatnak az oldalon böngészők. 

Panorámás,családias hangulatban vár mindenkit Fekete-Gyimesi Barbara a pannonhalmi levendulás kertjükben, ahol szezonálisan lehetőség nyílik levendulát szedni,egész évben kézműves ajándéktárgyakat vásárolni. A gyerekek csodás természeti környezetben a kerti játszóterükön foglalhatják le magukat.

Termelői profil: https://microker.hu/profile/5c581049d7817300125c6b93 

50v5sgiisz0hra9c6mhu3rw4p2sulo.jpegcersbpg8mw90jfp2tg3gdbgpovqr1d.jpegul21ympl52sr1vbbu7xh0fikbeaoao.jpeg3hjutkpubjvvipikorhzebuto5860t.jpegusnuscz8j9gxv0vbidpyp0jsbedrve.jpegnkmklgmmpsu1wskvcyjyf2esshiv0d.jpegas5ksemhn9fgalwskj0a7wvglkb17t.jpeg

süti beállítások módosítása